Jin Shin Jyutsu® Amersfoort is een onderdeel van Yoga centrum Nei Tao
Linnaeus-serre 2 3823 DL Amersfoort tel.033-4550190 www.neitao.com


logo
Denken en voelen doe je met hele wezen.

Als jong kind zijn we open en ongecompliceerd. Naarmate we ouder worden nemen onze levenservaringen toe. De oorspronkelijke openheid van geest verdwijnt naarmate we ouder worden meer op de achtergrond. Er worden andere dingen van je gevraagd en onze ervaringen vormen ons persoonlijk.
Zowel de prettige als minder prettige ervaringen slaan we in onszelf op. Ergens in onszelf slaan we ze op en komen ze weer tevoorschijn wanneer ze nodig zijn, of ze functioneren als stoorzender. Sterker nog, oude ervaringen vormen ons, maar “sturen”ook min of meer ons gedrag door het op bewust en onbewust nivo te beïnvloeden.
De ervaringen, bestaande uit gevoelens, emoties en gedachten vormen lagen. De een wat dikke dan de ander omdat juist die ervaring vaker heeft plaatsgevonden of krachtiger is geweest qua indrukken.

Volgens Candace Pert(zie andere visie) onthouden we niet alleen met ons ‘hersen-geheugen’, maar onthouden we met ons gehele lichaam. De zogenaamde neuropeptiden en neurotransmitters zijn hierbij betrokken. Zo blijken dezelfde soort neuropeptiden voor te komen in onze hersenen als onze wervelkolom. En blijken de peptiden die met emoties en gevoelens te maken hebben ook op deze manier te functioneren.
Er is een totaal web van interacties tussen peptiden gaande door je gehele lichaam wat te maken heeft met denken en voelen. Met andere woorden we denken en voelen met ons hele lichaam, niet alleen met onze hersenen. Zo hebben de cellen van je organen en de spieren van je wervelkolom een geheugen.

“In mijn praktijk kijk ik dan ook echt niet op als iemand door ontspanning van de rug ineens zich dingen gat herinneren waar hij last van heeft en die hij bezig is los te laten.”

Energie en materie vormen een geheel van uiteenlopende graden van dichtheid. Alles heeft een ritme, een frequentie. Dieren, planten en mensen bestaan uit een andere trillingen.
Jiro Murai was zich bewust van dit gegeven. Hij ontwikkelde een visie waarin dieptes de verschillende lagen van dichtheid vertegenwoordigen.

Er zijn negen dieptes. Maar individueel en persoonlijk zijn er 6 dieptes van belang. In de praktijk werken we tijdens zelftoepassing en sessies meestal in de eerste 5 dieptes.
De 6e diepte geeft ons toegang tot de 7e diepte, de diepte van het licht. De ene dieptes volgt uit een ander. Maar het voert te ver om dit hier volledig uit te leggen.
De 26 veiligheidsenergiesloten bevinden zich op de 5 dieptes. We kunnen vanuit door middel van de energiesloten de dieptes harmoniseren en evenwicht brengen.

Dat betekent in de praktijk, tijdens de Jin Sjin Jyutsu sessies, we niet alleen te maken hebben met ontspanning, maar dat we ook te maken hebben met andere lagen van ons bewustzijn. Dus ook die lagen die oud zijn en dieper weg in ons bewustzijn liggen.

“Ik maak het regelmatig mee dat men tijdens het proces ineens gaat dromen. Er ontstaat tussen de bewuste en onbewuste laag van het bewustzijn meer ontspanning.”

In Jin Shin Jyutsu draait alles om ontspanning , laten stromen en in beweging brengen van energie. Maar ook aan ruimte geven aan wat je denkt of voelt, in wat er in die energie aanwezig is. Bewustwording wil zeggen dat je niet alleen bewuster wordt van de subtiele werking van spanning en ontspanning in jezelf maar dat er ook groei ontstaat. Groei is een proces waarin je steeds beter zicht krijgt op de manier waarop gevoelens en denkprocessen in jou werken. Dat wat je voelt en denkt zegt veel over wat je van jezelf vindt en hou jij in wereld staat.

De leuke en de minder leuke kanten van jezelf kunnen zichtbaar worden in dezelfde spiegel van ontspanning.
Jin Shin Jyutsu maakt de spiegel niet alleen helderder, maar geeft je ook het gereedschap in handen om er wat mee te kunnen. Je leert van je eigen ervaringen als je ze volledig onderkend en ze een plekje in jezelf geeft.

In coaching is het contact met de coach de plek waar je ervaringen uitwisselt. De coach is een klankbord en laat je in je eigen spiegel kijken. Maar hij reikt je ook tools aan waar je mee kunt werken zodat je verder komt dan waar je nu staat. Hij doet vanuit zijn ervaringsperspectief en wijst je je eigen weg.

De tools die ik gebruik worden bepaald door de stand van zaken. Daar waar je staat, daar moet je verder. Jin Shin Jyutsu is niet alleen een ingang voor mij als diegene die de sessies geeft, maar het is ook een praktisch gereedschap voor diegene die gecoacht wordt. Waar jezelf mee verder kunt en leert jezelf te helpen.
Een goede coach begeleidt je naar je eigen bestemming en maakt zichzelf overbodig. Hij ruimt je innerlijke blokkades uit de weg zodat dat beter ziet waar je naar op weg bent.

Naast de Jin Shin Jyutsu maak ik ook gebruik van andere gereedschappen die ik in mijn eigen ontwikkeling heb opgedaan. Dat zijn opleidingen, ervaringen en opgedane kennis:
Yoga, Tai Chi Chi Gong, Reiki, meditatie, counseling, Kaizen, de innerlijke reis, Maatschappelijk Werk (HBO), etc. etc.