Jin Shin is mededogen met handen

Jin Shin is een oude Japanse manier om je energie in te harmoniseren.
Het is vooraleen zachte en tegelijkertijd energievolle manier om dieper te ontspannen en stress aan te pakken. Het is geen massage zoals wij het kennen maar een andere manier van aanraken en aangeraakt worden.
Door je handen en vingers op specifieke plaatsen op je lichaam te leggen laat ze daar een aantal minuten te laten, gaat de energie weer stromen. Het is een kleine stap van zelfzorg naar meditatie en Yoga, meer daarover er op de Yoga pagina.
Op 4 september is er een Jin Shin Yoga kennismaking workshop, klik hier voor agenda.
Placeholder image


Jin Shin laat energie stromen

Placeholder image

Aanraken en aanraking kan verschillend zijn. Het wordt vooral bepaald door de bedoeling die achter die aanraking zit.
Handen zullen dan ook anders voelen als er een andere bedoeling achter zit.
In zowel Jin Shin Do als de Jin Shin Jyutsu staat het mededogen centraal. Je kunt in beide gevallen niet zonder je hart werken.
Je handen zijn de brug of de startkabels waarmee je de energie uitnodigt om te gaan stromen. Dit klinkt heel vaag, maar is eigenlijk heel eenvoudig, praktisch en toegankelijk.
Of je het op jezelf of een ander toepast maakt niet uit. Het is mededogen in actie. Hoe dat kan voelen, lees je hieronder.

Een persoonlijke ervaring van iemand die Jin Shin sessies onderging:
“Stel je voor dat je comfortabel en volledig gekleed op je rug ligt op een behandeltafel, je hoofd op een ondiep kussen, je knieën ondersteund door een ander kussen om te voorkomen dat je onderrug gespannen raakt. Je ogen zijn gesloten. Je ademt diep.
De beoefenaar schuift haar handen onder je nek en schouders en lijkt intuïtief de pijnlijke plekken in de gespannen spieren te vinden.
Hij begint punten voorzichtig maar resoluut in te drukken en houdt ze elk een aantal minuten vast. De druk is genoeg om je bewust te maken van de spanning, zonder pijnlijk te zijn.
Al snel begin je zachtjes te pulseren in elk punt, als een zachte vibratie. Er komt een gevoel van warmte vrij als de punten beginnen te openen en te verzachten en de spierspanning wegsmelt.
Zijn vingertoppen lijken gewoon die opening te volgen, langzaam dieper wegzakkend in het weefsel terwijl je lichaam zich comfortabel voelt met de vingerdruk. Dan gaat hij verder naar de volgende punten, opent ze ook, en van daaruit, twee punten tegelijk, verbindt ze energetisch.
Je voelt jezelf naar een staat van diepe ontspanning afdrijven. Golven van energie pulseren door je lichaam. Je ziet vormen van kleuren die blijven veranderen. Soms krijg je misschien een beeld, iets dat je misschien aan iets herinnert, zoals een herinnering die in je lichaam is opgeslagen.Terwijl je lichaam ontspant en spanning loslaat, kun je je emotioneel meer open voelen.
Tranen kunnen gaan stromen; misschien komt er eindelijk een gevoel onder de oppervlakte omhoog. Hij verzekert je dat dit in orde is, dat dit een veilige ruimte is om dat te laten gebeuren. Je voelt je geborgen en veilig.
“Wanneer je te veel in je hoofd begint te gaan en begint te interpreteren wat er gebeurt, brengt hij je bewustzijn voorzichtig terug in je lichaam: "Wat gebeurt er nu in dat gebied?" "Blijf bij die sensatie" "Hoe voelt dit? Is het dicht of open? Licht of donker? Hard of zacht?"
Zulke vragen helpen je om dieper op je bewustzijn in te gaan.”

Jin Shin kan ten dienste staan van een ander door hem te helpen weer terug te komen in zijn eigen evenwicht.
Oorspronkelijk is Jin Shin echter een manier om jezelf te verzorgen door middel van dezelfde manier als die voor een ander gebruikt kan worden. De kwaliteit en inhoud van de aandacht is dezelfde; mededogen. Dit mededogen is vooral een kwaliteit van een open houding met een warm en levend hart. Het is zoals Einstein zei: “Wil je de wereld veranderen, verander dan jezelf.” In de Jin Shin Yoga meditatie zijn we compassievol naar onszelf. Door met mededogen je eigen energie te harmoniseren.


Jin Shin Yoga en Mind in Body Training zijn bedacht en ontwikkeld door Twan Robben 2018©