Header text

Jin Shin is ontspanning met een hart.

Jin Shin is een oude Japanse manier om de in je lichaam aanwezige energie in evenwicht te brengen en dat evenwicht te onderhouden.
Dat kun je laten doen door een ervaren beoefenaar. Maar, je kunt het ook leren toe te passen op jezelf in een cursus.
Het is een zachte en energievolle manier om te ontspannen en stress aan te pakken.
Het is echter meer dan een ontspanningsmassage zoals wij hem doorgaans kennen. Het is een andere manier van aanraken en aangeraakt worden.
Placeholder image

Jin Shin is een energievolle manier om gericht dieper te ontspannen en je energie in evenwicht te laten komen.


Placeholder image

Hoe Jin Shin werd ontdekt:
Jin Shin is gebaseerd op eeuwenoude Japanse energetische kennis van het lichaam en de geest; het werd mondeling doorgegeven van de ene generatie op de andere, maar was bijna verdwenen. Begin 1900 werd het echter herontdekt door Jiro Murai. Als jonge man liep Murai een ziekte op die als dodelijk werd gediagnosticeerd. Op een intuïtieve manier genas hij zichzelf en ontwikkelde uiteindelijk zijn vorm. Hij noemde het Jin Shin Jyutsu.
Een meer volledige beschrijving van Jin Shin Jyutsu, vindt u op andere pagina's, klik hier.

Jiro Murai kreeg leerlingen. Twee ervan zijn belangrijk: Dhr. Haruki Kato en Mary Burmeister.
Mary Burmeister was een Japans-Amerikaanse, geboren in Seattle. Ze was getrouwd met een Amerikaanse man die na 1945 gestationeerd was in Japan. Zij ontmoette bij een vriendin Jiro Murai, en woonde daar zijn lezing bij.
Hij vroeg haar of zij bij hem in de leer wilde gaan en een cadeau mee wilde nemen naar Amerika. Mary was hierna 12 jaar zijn leerling.
Toen Mary in 2008 op 90 jarige leeftijd overleed liet ze een wereldwijd netwerk na van docenten die Jin Shin Jyutsu doorgeven.
Dhr. Haruki Kato echter bleef in Japan, werd acupuncturist en leidde in 1976 Iona Marsaa Teeguarden op. Zij was een leerlinge van Mary Burmeister. Zij creëerde haar eigen versie, de Jin Shin Do. Later werd daar Bodymind Acupressure aan toegevoegd.
Het wezenlijke verschil tussen beide vormen is de uitleg naar de energieleer en hoe daar mee om te gaan.

Bij Dennis Binks behaalde ik in 1986 een Shiatsu opleiding in het Namikoshi systeem.
In 1988 volgde ik bij hem ook onder andere de nascholingscursus Jin Shin Do. Deze manier van werken met energie fascineerde mij meteen. In de loop der jaren leerde ik er in mijn praktijk mee werken. En door aanvullende studies en zelfstudie verdiepte mijn manier van werken zich.
In 1996 kwam ik via Rietje Poot in aanraking met Jin Shin Jyutsu. Ik heb les gehad van Mathias Roth, een directe leerling van Mary Burmeister. Na het drie maal doorlopen van de basistraining bij Mathias en de specifieke training voor zelfhulp ben ik uiteindelijk gecertificeerd Jin Shin Jyutsu zelfhulp trainer geworden. In mijn praktijk werk ik met beide vormen van Jin Shin.
Door de jaren heen heb ik een eigen manier van werken met Jin Shin ontwikkeld. Zie hiervoor de Jin Shin coaching en de Jin Shin Yoga pagina.


Jin Shin Yoga is ontwikkeld door Twan Robben in 2018©